Regietheater

Regietheater este un curent nou (nu chiar atât de nou) în regia de operă, în mod special și, iar în mod special, în spațiul german. Se referă la libertatea unui regizor de a interpreta o Operă așa cum crede el de cuviință. 

Trebuie să înțelegem că marile opere s-au tot pus în scenă în diverse moduri și că prea multe chestii nu se mai pot "stoarce" din ele, Sigur, dacă ești inteligent, poți găsi resurse neexploatate, dar inteligența este, la rândul ei, o resursă destul de rară. Și atunci, noii regizori trebuie să șocheze cumva. Iar șocul se face prin aceste elemente de Regiehteater care pot fi următoarele (fără a fi limitativ): 

  1. elemente puternice de nuditate, sexualitate, bestialitate 
  2. mutarea timpului Operei, din perioada în care a fost scrisă, în timpurile actuale sau apropiate de cele actuale
  3. schimbarea personalității personajelor 
  4. eventuală modificare / tăiere / schimbare a partiturii originale

Publicul vine la Operă în mod special, pentru voci. Mult timp, atunci când Opera era instrumentul principal de distracție, regizorii erau puțin cunoscuți. În cazul de Regietheater, regizorii se pun pe primul loc, în detrimentul dirijorului, artiștilor, compozitorului. Ei vor să fie în prim plan și pentru asta șochează. Intervin asupra partiturii, intervin asupra locului și timpului desfășurării acțiunii, aduc pe scenă scene de nuditate, sex, sânge, totul pentru a șoca. Din acest motiv ideea de Operă, ideea de voci, orchestră se îndepărtează foarte tare.

Vă las mai jos un interviu făcut acum mult timp, despre mersul la Operă și experiența pe care o trăiești într-o sală de Operă. 



O resursă suplimentară: https://en.wikipedia.org/wiki/Regietheater

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

În căutarea fericirii - Bertrand Russell

Valea Zânelor