Cultura și dezvoltarea

Prin noiembrie anul trecut, dl. Bode făcea un comentariu voit ironic: "Am ajuns să dezvoltăm România cu Ministerul Culturii". Linkul aici

Lasând deoparte faptul că România ar trebui să se dezvolte chiar cu Ministerul Culturii și Ministerul Învățământului, sunt mai multe articole care leagă cultura de dezvoltarea economică, în special cea locală. În primul rând, niște activități culturale faine atrag turiștii. Ei vin și cheltuie bani și în alte zone decât cele strict culturale. Trebuie să doarmă undeva, să mănânce undeva, etc. Ulterior, infrastructura generală de turim decontează la bugetul de stat și la bugetul local. 

Pe de altă parte, niște activități culturale faine și, eventual, de lungă durată, atrag oameni deștepți în comunitățile locale care vin să stea. Ei vor trage după ei dezvoltarea economică locală. Iar dacă activitățile culturale sunt cu adevărat faine, expunerea la ele va crește creativitatea, inovarea, etc. și va trage în sus economia locală. 

În logica noastră, credem că după ce totul merge bine și lucrurile sunt faine, apare și cultura, așa... ca niște firicele verzi care se ițesc de undeva. Este ceva de care ne putem cu ușurință lipsi, mai bine ne concentrăm pe lucrurile considerate ca fiind importante (cultura nu este). Un link către un articol vechi care vorbește despre legătura dintre cultură și dezvoltare economică, aici. Un interviu mai vechi despre operă și cultură, aici:

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

În căutarea fericirii - Bertrand Russell

Valea Zânelor

Regietheater