De ce organizarea de nunți e o aberație

Organizați o nuntă, vine lumea la voi, mănâncă, bea, se distrează, plătește și pleacă. La finalul nunții strângeți și numărați banii și vedeți cât a ieșit. De fapt, ăsta e scopul nunții, cine are chef să se întâlnească cu prietenii se întâlnește și fără pretextul nunții. Iar petrecerea de nuntă ar putea fi organizată numai cu cei care chiar se bucură pentru voi. Dar pentru că scopul nunții este adunarea de cât mai mulți bani, atunci trebuie chemați cât mai multe persoane. 

După ce strângeți banii încep plățile pe care nu le-ați plătit înainte de nuntă: orchestră, DJ, restaurant, flori, fotograf, etc. Rămâneți cu ceva. 

Ulterior, cei care au fost la nunta voastră, vă cheamă la nunta lor. Trebuie să vă duceți, că trebuie să vă plătiți datoria. Dacă nu vă duceți, trebuie să trimiteți bani. N-aveți de ales, aveți o datorie de plătit. Plătiți atât cât ți-au dat ei? De cele mai multe ori, da. Dar e posibil ca ei să-și facă nunta la un restaurant mai scump ca cel unde ai făcut tu, și trebuie să le dați mai mult. Sau, dacă fac la un restaurant mai prost, trebuie să le dați cel puțin atât cât ți-au dat ei. 

Ar părea că este un împrumut fără dobândă: ei au fost la tine la nuntă și ți-au dat o sumă de bani, tu mergi la ei la nuntă și dai aceeași sumă de bani. Dar nu e adevărat. Pentru că tu, din banii pe care ți i-au dat ei, ai plătit orchestră, DJ, restaurant, flori, fotograf, etc. Ai rămas cu mai puțin. Când mergi la ei la nuntă nu le dai cu cât ai rămas tu după plăți, ci le dai cât ți-au dat ei. Ei, la rândul lor, au de plătit orchestră, DJ, restaurant, flori, fotograf, etc. Deci și ei rămân cu mai puțin. 

Așadar, toți nuntașii pierd la nuntă, și cei care organizează nunta, și cei care vin în ideea că vei veni la ei. Toți pierd. Cine câștigă? Simplu: orchestra, DJ. -ul, restaurantul, magazinul de flori, fotograful, etc. La fiecare nuntă, banii sunt erodați de aceste cheltuieli. La fiecare nuntă plătești mai mult decât ai primit de la ei. Împrumut fără dobândă? Mai gândiți-vă.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

În căutarea fericirii - Bertrand Russell

Valea Zânelor

Regietheater